Att bygga ett tipitält själv

Att bygga ett tipitält själv

Hur du bygger ett tipitält själv?

Att bygga ett tipitält själv behöver inte alls vara alldeles för svårt. Har du lite talang går det utmärkt att fixa själv i ditt eget hem. Det finna lite olika sätt att gå tillväga, vi på Only Handmade vill lyfta några säkerhetsaspekter med att bygga tipitält själv, samt ge lite tips och tricks på vad man kan tänka på under bygget. Då tältet förmodligen kommer användas av barn anser vi på Only Handmade att säkerheten är viktig att ta hänsyn till.


Tygval

Angående tygvalet till inomhustältet för barn så rekommenderar vi bomullstyg eller lin som andas bra. Tyget du använder bör också vara OEKO-TEX certifierat, alltså tyg som inte innehåller kemikalier i halter som är hälsofarliga. Dessa går lätt att hitta i olika tygbutiker, både fysiska eller online. Vidare borde man fundera på tältets storlek. Vill man bygga en med fyra sidor, eller kanske med fem sidor eller fler. Ju fler sidor desto mer uppstår det en dynamisk känsla av rymd inuti tältet.

Du behöver ca 8 meter tyg i längd, beroende på hur stort du vill slå till såklart och om du även vill sy till ett tältgolv så att barnen har en varm och mjuk grund att leka på. I annat fall kan du alltid lägga en mjuk filt, fårskinn eller pläd som tältgolv. Den enda nackdelen med den varianten är att golvet inte sitter fast och kan lätt flytta på sig så att barnen i slutändan ändå sitter på kallt golv. Väljer du att bygga ditt egna tipitält utan tillhörande tältgolv räcker ca 5 m tyg. Ett tips är även att först sy klart hela tältet och sedan mäta ut den exakta storleken på tältgolvet. Gällande tygets bredd så bör man tänka på att tyget måste vara minst lika brett som tältsidornas del som ligger mot golvet. För femsidiga tält rekommenderar vi en bredd på minst 80cm.

Detaljer 

Som en rolig detalj kan du även klippa ut ett fönster på tältets sida. Barn brukar älska den piffiga detaljen och fönstret ger utrymme för tittut och andra fantasifulla lekar. Du kan skära ett fyrkantigt hål i tältets ena sida och lämna kvar översta delen, så att fönstret kan öppnas och stängas utifrån barnets önskemål – blir bara lite roligare så! Även dörröppningen blir roligare om barnet har möjligheten att öppna och stänga den. Det fixar du genom att använda dig av en bredare bit tyg än själva öppningen som du sedan rullar ihop och fäster i öglor som sys fast längs med den tilltänkta ingången.


Träpinnar

När det kommer till träpinnar rekommenderar vi att du säkerställer dig om att träpinnarna är starka nog att hålla upp tältet och även barnet, ifall de skulle råka dra i tältet. Rådfråga gärna personalen på ett byggvaruhus. Träpinnarna borde vara mellan 150 cm – 200 cm långa. För att vara säker på att träpinnarna inte faller isär rekommenderar vi att du borrar hål i toppen på dessa och trär igenom tältets översta snören där, vilket gör tältet mer stadigt, se bild.

Träpinnarna går att hitta i handelsträdgårdar eller i vanliga byggvaruhus.

Snörena ska vara starka och lite tjockare, exempelvis i bomull.

För att säkra tältet ytterligare kan du även sy in träpinnarna i fållor inuti tältet. Köp gärna träpinnarna innan du börjar sy tältet, då blir det enklare att mäta ut den exakta storleken för fållorna. Se bild.

Tipitält har verkligen många användningsområden. Inomhus funkar tältet utmärkt som myshörna men även utomhus går tältet att använda som vind- och solskydd. Vid utomhusanvändning rekommenderar vi på Only Handmade att du använder dig av en picknickfilt under lektältet, då minskar du risken för fuktskador från marken och barnen har det varmt och mysigt. Kommer tältet att användas mycket utomhus under sommaren rekommenderar vi även tyger i ljusare färger så att tältet inte blir alldeles för varm inuti under soliga dagar. Nu är du redo att skapa din oas i barnrummet, ute på balkongen eller i trädgården!