7 originella tips på doppresenter

7 originella tips på doppresenter

Bästa tips på 7 annorlunda doppresenter

Vad ger man i dopgåva? Vi på Only Handmade tipsar om unika, originella och annorlunda doppresenter som är noggrant utvalda och högt anpassande för dop. Alla presenter som vi tipsar om passar utmärkt även till en namngivningsceremoni. Med dop eller namngivningsceremoni välkomnar du ett spädbarn till världen och ger en gåva till barnet i ära. 

Då vi på Only Handmade gillar hantverk så är även alla våra tips nedan kopplade till just hantverk som gör doppresenten ännu mer lyxig och ensam i sitt slag – vi lovar att se bort från klassiska tips på dopgåva och hoppas hjärtligt att du kommer få vettiga tips du letar efter. 

Vi tar även hänsyn till olika prisklasser, samt hållbarhet, förmågan att skapa minnen och användning under flera år. Kanske kan även du med lite ansträngning kunna tillverka en dopgåva helt själv. Här kommer våra 7 världens bästa tips på doppresent för både pojkar och flickor! 

1. Handtillverkad babygunga – en originell doppresent

En handtillverkad babygunga är en unik, hållbar och framförallt en originell doppresent, som går att använda under flera år. Vanliga babysitters, elektroniska eller ej, som är tillverkade till babyn bär upp till ca 9 kg. Barn vid ettårsålder väger ca 10 kg, som också gör att användningsperioden för dessa babysitters blir kort. Handtillverkade babygungor däremot bär upp till 40 kg som gör att användningsperioden blir betydligt längre.

Dessutom skapar gungan minnesfulla glädjestunder både för föräldrarna och barnen. Bebisar älskar verkligen att gunga! Gungan kommer garanterat bli en stor hit. Som tillval kan du lägga till ett mjukt inlägg, som gör att gungstunden blir lite extra lyxig. En annorlunda doppresent som är supersnygg i sin design.

Just dessa fina babygungor kan du hitta hos oss på Only Handmade. Du kan välja mellan flertal färger, på bilden nedan ser du en av våra absoluta favoriter – verkligen en originell doppresent. Just denna babygungan fick även vi som gåva och nu när våra tvillingar är 1,5 år gamla använder vi gungan fortfarande väldigt frekvent. Klicka på bilden för att hamna på produktsidan.


2.  Babyfotografering eller nyföddfotografering – tips på lyxiga doppresenter

Att ge bort ett presentkort hos babyfotografen kan vara en strålande ide – doppresenten blir väldigt personlig och lyxig. Fotosessionen eller snarare resultatet av fotosessionen ger minnen för livet.

Dessa underbara babybilder kommer ha sin historia och ärligt – ha en professionell fotograf som tar dessa underbara bilder med rätt belysning och rätt teknik för bäst resultat. Definitivt en värd doppresent för båda föräldrarna och babyn! En till punkt att tänka på är att välja någon som har erfarenhet av just babyfoto, att fotografera mindre bebisar är en konst i sig och man vill ju så gärna få ut det bästa av sessionen.

Priset för babyfotografering eller nyföddfotografering brukar ligga mellan 1500 – 5000 kr, beroende på antal bilder m.m. Just denna doppresenten är lyxig på alla sätt och vis! Förslagsvis skulle du kunna dela presenten med några andra dopdeltagare, så att kostnader blir mer rimliga.

En sak att tänka på är att just den presenten skulle kunna ges iförskott – då nyföddfotograferingen blir bäst när man gör det innan barnet fyllt 1 månad.

Vi använde oss av Axlund Photography i Stockholm – resultatet blev helt magiskt. Vi har ramat in många av hennes bilder som numera dekorerar vardagsrummet och skapar så många härliga och glädjefulla minnen varje dag.  


3. Handstickad babyfilt – en personlig dopgåva 

En handstickad babyfilt, rekommendationsvis i merinoull – en personlig dopgåva som definitivt kommer till användning. Vi på Only Handmade förespråkar verkligen just merinoull - ulltyg som är absorberande och som också gör att det inte blir varken för varmt eller för kallt och passar därmed perfekt till just bebisar.

Är du lite händig och gillar att sticka eller virka kan just denna dopgåva passa utmärkt för dig. Babyfilten kommer definitivt till användning under lång tid och uppskattas av både baby och föräldrarna. Tänk gärna till även storleksmässigt – så att filten passar till både vagnen och sängen. Rekommendationsvis ca 70 x 100 cm.

Du kan hitta mer inspiration hos oss på Only Handmade. Klicka gärna på bilden nedan för att se flera exempel på handstickade babyfiltar.


4. Drömfångare med handbroderad text – en unik doppresent

En drömfångare sägs fånga onda drömmar och mardrömmar, så slipper barnet själv utsättas för dessa. Kanske kan det vara som en symbolisk och unik doppresent för både barnet och föräldrarna. Barnet som sover bättre resulterar automatisk i utvilade föräldrar som orkar mer. Kan låta som hokus pokus, men är det inte just det som små barns sömn är 😊

Priset på en drömfångare kan variera mycket, på marknaden finns allt mellan 100 – 1000 kr. En piffig detalj som du skulle kunna lägga till är just handbroderad text på drömfångaren – exempelvis barnets namn eller text såsom – dröm sött, älsking m.m. Drömfångaren kan förslagsvis hängas upp i rummet där barnet sover – ett vackert dekorativt element som ger en unik touch i rummet. Klicka gärna på bilden nedan för att se mer av drömfångare med handbroderad text.


5. Gungbräda – världens bästa doppresent

En charmig handtillverkad gungbräda i trä som förgyller barnets uppväxt och är världens bästa doppresent enligt oss på Only Handmade. Gungbrädan, gungan eller rocker som det också kallas rekommenderas för barn från ett år, men utifrån våran erfarenhet går gungan använda betydligt tidigare, redan när barnet börjar krypa. Gungbrädan i trä kan även användas som tunnel, brygga, balansbräda - låt barnets fantasi bara flöda. Passar perfekt som doppresent från gudfar eller gudmor.

Hos oss på Only Handmade hittar du brett urval med superfina gungbrädor som är unika i sitt utseende och verkligen älskas av barn. Just dessa gungbrädor i trä har hittat hem till flera familjer just som doppresenter. Gåvan är högt uppskattad hos barn och kommer definitivt bjuda på många glädjefulla stunder.

Vad gör gungbrädan till värdens bästa doppresent?

  • Gungbrädan är utvecklande – bidrar till motoriska utveckling, kroppskontroll, balans och bjuder på aktiva lekar
  • Trygg och säker leksak
  • Giftfri och ekologisk träleksak
  • Unik och annorlunda doppresent som barn verkligen älskar
  • 100% hantverk i högsta kvalité
  • Max vikt på gungbrädan är 50 kg och kan därför användas länge

För att se mer av denna fina gungbrädan kan du klicka på bilden nedan.


6. Tallrik och kopp av porslin med namn på – personlig dopgåva 

En vacker, användbar och personlig dopgåva där du kan lägga till en personlig touch, genom att välja text och motiv till det lilla barnet. Porslin kommer kanske inte till användning direkt då barnet är för liten för att äta från tallrik men kommer definitivt ge en del minnesfulla stunder längre fram. Ett fint hantverk som både är användbart och långsiktigt. Priset kan variera mycket, allt mellan 100 – 500 kr.

7. Lekmatta – en dopgåva som barnet har användning för

En lekmatta eller ett lapptäcke går utmärkt att fixa själv om du har lite talang och tillgång till en symaskin. En fin dopgåva som barnet har användning för från första början. Rekommendationsvis kan du ha ett vadderat lager i mitten som gör att babyn får en mjuk och mysig grund att leka och vila på.

Använd endast barnvänliga tyg som är OEKO-TEX certifierade, samt gift- och kemikaliefria. En rolig detalj är att sy fast några fickor där du kan gömma några bitleksaker i. Vill du göra din doppresent personlig kan du sy på barnets namn eller första bokstaven på lekmattan.

Letar du efter en färdig lösning då har vi på Only Handmade ett brett urval med lekmattor till kanonpriser som passar utmärkt som dopgåva. Klicka på bilden nedan för att få en bredare översikt. Bland urvalet kan du hitta populära runda lekmattor i sammet eller bomull och även supersöta lekmattor med fickor som verkligen älskas av bebisar.


Vi på Only Handmade hoppas hjärtligt att du fick lite idéer och tips angående annorlunda doppresenter! Har ni frågor eller funderingar är ni såklart varmt välkomna att kontakta oss!