Pedagogiska leksaker som utvecklar ditt barn

Pedagogiska leksaker som utvecklar ditt barn

Vi på Only Handmade vill tipsa om pedagogiska leksaker som utvecklar ditt barn men som även är unika och originella på olika vis. Hamnar du på det här blogginlägget har du förmodligen redan bekantat dig med duplo, pussel, lego, klossar, magnetbokstäver, kritor med mera. Just därför har vi valt att lägga fokus på någonting helt annat och introducera unika pedagogiska leksaker som växer snabbt i popularitet i Sverige. Pedagogiska leksaker som dessutom utvecklar ditt barns kreativitet, inlärningsförmåga och motorik. Vi på Only Handmade introducerar kreativa leksaker som är både roliga och pedagogiska. Leksaker vars grundtanke baserar på Montessori- och Pikler pedagogiken. Här kan du läsa mer av Montessoripedagogiken och grundtankar.

Kreativa leksaker

Kreativa leksaker som ger utrymme till fantasifulla lekar. Barn är riktigt duktiga på att använda sin fantasi och skapa sina egna fantasivärldar. Så just därför är det viktigt att stimulera fantasin med kreativa leksaker. Att använda fantasin är ett sätt att kommunicera med omvärlden, testa, härma och lära sig nytt.

Här vill vi tipsa om ett tipi tält. Ett tipi tält kan du använda som glasskiosk, bilverkstad eller busstation. Låt fantasin bara flöda och sätt inga gränser! Du som vuxen kan hitta på lite kreativa historier som sätter igång kreativiteten hos barnen. Exempelvis kan du berätta att det för jätte, jätte länge sen var indianer som bodde i liknande tält och tältet användes som familjebostad året runt.

Extra plus på kanten är om tipi tältet har ett fönster på sidan och ett tältgolv. Fönstret bjuder på tittut lekar och tältgolvet gör att ditt barn får en mjuk och varm grund att leka på. Ett tipi tält är perfekt att ha i barnrummet, i myshörnan eller i vardagsrummet.

Kreativa och pedagogiska leksaker - tipi tält

 

Pedagogiska leksaker Montessori

När det kommer till pedagogiska leksaker som grundar sig på Montessori-pedagogiken vill vi verkligen tipsa om en hjälpa till pall. Montessori-pedagogiken innebär ett barncentrerat lärande där man engagerar barn i vardagliga sysslor. Barnen vill lära sig mer och utvecklas när de har roligt. Småbarn vill oftast vara med och känna sig delaktiga. De vill bidra, härma det som vuxna och föräldrar gör och vara med. Det är här hjälpa till pallen kommer in i bilden.

En hjälpa till pall gör att ditt barn kan vara med och hjälpa till i köket. Ditt barn står upp tryggt och säkert och dessutom kommer barnet upp till en lämplig höjd för att kunna hjälpa till utifrån bästa förmågan. Välja mellan flertal olika modeller och lösningar! En hjälpa till pall har designats utifrån Montessori-pedagogiken så att ditt barn kan lära sig nytt, känna sig delaktigt och bidra till vardagliga sysslor.

Pedagogiska leksaker Montessori - hjälpa till pall

Leksaker som utvecklar barnets motorik 

Pedagogiska leksaker som utvecklar barnets motorik - inledningsvis tänkte vi börja förklara vad som menas med ordet motorik. Dessutom vill vi även lyfta hur viktigt det är att utveckla barnets motorik, samt tipsa om flera superroliga och utvecklande leksaker som kan bidra till den motoriska utvecklingen. Motorik delas upp i två stora kategorier – grovmotorik och finmotorik. Båda är viktiga att träna och utveckla hos barnen, redan från tidig babyålder. Med grovmotorik menar vi större rörelser, exempelvis rörelser med armar och ben, kroppskontroll, balans, koordination. Finmotorik är däremot mindre rörelser, exempelvis när barnet lyfter saker och utforskar mellan sina små fingrar.

Här kommer några av många fördelar med att utveckla motorik hos barnen:

  1. Barnet får en starkare kropp och koordinationsförmågan förbättras.
  2. Forskning har visat att det finns en koppling mellan motorisk utveckling hos barnen och självkänslan.
  3. Tydlig koppling även till förbättrad koncentrationsförmåga, inlärningsförmåga och skolprestationer hos barn.

Här kommer våra bästa tips när det kommer till pedagogiska leksaker som utvecklar motorik:

Rutschkana i trä

Rutschkana i trä som utvecklar motorik

Trägunga - en multifunktionell trägunga som även går att använda som balansbräda, kryp-tunnel och som rutschkana av mindre barn.

Pedagogiska leksaker som utvecklar motorik - trägunga

Pikler triangel inkl rutschkana - en inomhus klätterställning för barn från 1 år och uppåt.

Pedagogiska leksaker - Pikler triangel från Only Handmade

Pedagogiska leksaker till förskola

När det kommer till pedagogiska leksaker till förskola så vill vi gärna tipsa om leksaker som vi nämnde ovan. En rutschkana i trä, pikler triangel eller trägunga. Värt att nämna är att trägungan är stor och rymmer mer än ett barn och går därför utmärkt att använda på förskolan. En Pikler triangel kan användas av många barn samtidigt. Dessutom kan du reglera Pikler triangeln utifrån barnens ålder och lekform. Använd som triangel, fyrkant, femkant - rutschkanan kan du kombinera med alla dessa lägen.

Alla dessa pedagogiska leksaker till förskolan är tåliga, hållbara och fria från gifter och kemikalier. Driver du dagverksamhet med få barn kan även en hjälpa till pall Step`n Sit vara en riktig glädjespridare.

Step`n Sit hjälpa till pall från Only Handmade

Pedagogiska leksaker 0 - 1 år

Här hittar du vår allra bästa tips när det kommer till pedagogiska leksaker 0 - 1 år. Som vi skrev i början av blogginlägget så väljer vi bort att tipsa om klossar, kritor, pussel, det vet du säkert redan om. Vi vill fokusera på pedagogiska leksaker som istället är unika och leksaker som du kanske inte tänkt på från första början.

En pedagogisk leksak som vi vill tipsa om är barngunga! Nu tänker du säkert på vad en barngunga har att göra med pedagogik och leksaker. Men det har den! En barngunga utvecklar ditt barn på flera olika sätt som gör barngungan till en pedagogisk leksak för barn.

Pedagogiska leksaker för barn - barngunga

Så vad gör en barngunga till en pedagogisk leksaker för 0 - 1 år?

  1. Genom att gunga upplever ditt barn tyngdkraften - pedagogiskt och samtidigt roligt.
  2. Det finns en liten utmaning i att ens våga gunga. Så att komma till punkten där ditt barn faktiskt vågar gunga är modigt och utvecklande i sig.
  3. Lära sig hur man tar fart.
  4. Vänta när någon annan gungar, lära sig att kompromissa och träna samspel.
  5. Att sjunga medans barnet gungar gör att de lär sig takt och rytm på helt nya nivåer.
  6. Sist men inte minst - medans barnet gungar stimuleras det vestibulära systemet - balanssinnet. Kroppens inre vattenpass som informerar om kroppens läge. Systemet befinner sig i innerörat och är viktigt för balans och koordination. Dessutom passerar alla våra sinnesförnimmelser därigenom på sin väg till hjärnan. Häftigt!

Vi på Only Handmade hoppas hjärtligt att vi gett dig en unik synvinkel på pedagogiska leksaker som utvecklar ditt barn. Vill du tycka till är du varmt välkommen att höra av dig till oss!